Houthaarden & houtkachels

Warme gezelligheid van de houthaard

Niets overtreft het gezellige geknetter en de warmte van een authentieke houtkachel. In West-Vlaanderen sprak men ook vaak van de 'houtstoven' of de 'houten stoof'. Geef toe een houthaard is meer dan alleen een manier van verwarmen, het is een sfeervolle beleving die je deelt met de mensen die je lief zijn. Een houtkachel kopen staat daarom op het verlanglijstje van veel gezinnen.  

Houtkachel en een hoog rendement, gaat dit samen?

Zeker, net typerend voor de houthaard is zijn hoog rendement. Met weinig houtblokken bereik je al snel een aangename warmte, zeker bij de nieuwe generatie haarden en energie zuinige kacheltjes. Dit onder andere door de verbeterde verbrandingssystemen. Met een openhaard haal je geen hoog rendement, dat spreekt voor zich. Als dit je op termijn stoort kan je de open houthaard  wel gaan vervangen door een houtcassette. Een houtcassette  of inbouwhouthaard verhoogt het rendement aanzienlijk. Je hebt bij een houtkachel of houtcassette ook rondom de warmte, terwijl je bij een openhaard op hout vooral de warmte voorraan zal voelen. Een houtcassette verbruikt ook minder houtblokken om op temperatuur te komen. 

De houtkachel op de afbeelding hiernaast is de hoekkachel Luna 900 CL van M-design

 

Een houtkachel kopen? Is dit budgetvriendelijk?

Als je een houthaard  of houtkachel wil kopen dan betaal je vaak minder  dan voor een gashaard. De installatie van de houtkachel binnen is ook een stuk eenvoudiger, uiteraard heb je een rookkanaal nodig voor de rookgasafvoer. Hout is een goedkope brandstof, zeker als je zelf in je hout voorziet en klieft. Alle houtsoorten komen voor verbranding in aanmerking, als het maar droog en schoon hout is en dus niet behandeld. Een houtkachel is dus vaak goedkoper dan de meeste andere type kachels. Een houtkachel laten plaatsen ligt dan wel weer meer in lijn met de kostprijs van een gaskachel laten plaatsen.

Hiernaast de houtkachel Box 55 van Barbas

Het design van een houthaard

Vaak denken mensen dat een houtkachel gepaard gaat met de klassieke uitstraling van de houtstoof van vroeger, maar niets is minder waar. De nostalgie van de houtkachel zal blijven, maar de houtkachel van nu kan er perfect als een strakke hedendaagse houtkachel  uitzien, voorzien van verschillende mogelijkheden zoals een draaiplateau, zijvensters, verschillende kleurmogelijkheden, afwerkingen, ... Onze interieurdesigners zorgen ervoor dat jouw houtkachel naadloos in jouw interieur past. De designs van de houthaardwanden  passen zowel in de strakke, moderne interieurs, als in de meer landelijke ruimtes met een rustieke charme .

In ons gamma inbouw houtkachels bieden we verschillende merken  aan. Onder andere de houtgestookte haarden van de Belgische fabrikant M-Design aan, bekend voor hun in het oog springende design en laatste trends van eigen bodem. Ook het Nederlandse merk Barbas, de Deense merken HwamRais en  Morsø, én het Zweedse Contura bieden we aan. Ook enkele nodige houtkachelaccessoires , zoals bijvoorbeeld een stijlvolle mand om houtblokken in op te bergen binnenshuis, zijn bij ons te vinden. Kom ze bekijken en beleven in onze showrooms.

En hoe zit het met de milieuvriendelijkheid?

De tijd dat houthaarden als louter vervuilend werden beschouwd ligt al een tijdje achter ons.In tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals aardgas, kolen of olie is hout nog altijd een hernieuwbare brandstof. Het gaat er vooral om dat er verantwoord gekapt wordt en duurzaam gestookt wordt, met het juiste hout op de juiste manier. Qua uitstoot is een houthaard of een kachel op hout vandaag wel degelijk uitgerust met speciale filters en automatische luchtsystemen zodat de uitstoot van fijnstofdeeltjes beperkt blijft.

Uiteraard is het belangrijk om je houtkachel goed te onderhouden. Een slecht functionerende houtkachel kan een slechtere uitstoot genereren. Laat je adviseren door een van onze experts.

In dit ontwerp werd gekozen voor de houtkachel van Rais. 

Een houtkachel binnen, maar kan dit ook als buitenkachel?

Mensen houden van meer sfeer in huis, maar ook in de tuin en willen graag een houtkachel voor buiten kopen. In de poolhouse of op je overdekt terras hoort misschien ook wel een kleine houtkachel of een inbouwhoutkachel met mogelijkheid om er op te BBQ'en?

Wanneer een openhaard buiten inbouw of een houtkachel inbouw of houtkachel vrijstaand in de tuinkamer komt moet er op technisch vlak wel goed nagegaan worden hoe de schouw kan worden opgebouwd. 

Een tafelhaard buiten, zoals afbeelding hiernaast,  biedt de mogelijkheid om zowel te verwarmen maar heeft ook een grill functie. Dubbel genieten dus. . 

Ontdek een greep uit onze realisaties met houthaard en houtkachel

Laat je inspireren door de houthaarden  in onze toonzalen in Poperinge  en Waregem . We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. We bekijken de technische  aspecten van de houthaard, onze interieurdesigners helpen je graag op vlak van design  voor jouw houtkachel. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64