Welk hout gebruik je best om te stoken?

Enkele tips om het juiste brandhout te gebruiken voor je houtkachel

Welke houtsoort je ook verbrandt, zorg er altijd voor dat het volledig gedroogd is. Bij de verbranding van nat hout ontstaat rookontwikkeling en komen schadelijke stoffen vrij, die slecht zijn voor je gezondheid en het milieu. Zelf hout hakken? Houd er dan rekening mee dat het minstens 2 jaar moet drogen. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat. 

Hardhout of zachthout voor je stoof of haard

Hardhout (haagbeuk, eik, beuk en es) geeft mooiere vlammen en een langere brandduur. Zachthout brandt sneller op en zal dus vaker aangevuld moeten worden. Beide houtsoorten geven ongeveer evenveel warmte af. Voor een accumulerende kachel, waarbij je enkele uren hout verbrandt is zachthout geschikt, voor een gewone kachel gebruik je beter hardhout.

Naald- en loofhout

Heb je een open haard, dan gebruik je beter loofhout. Bij naaldhout kunnen er deeltjes wegspatten, met mogelijke risico’s voor de brandveiligheid. Hout met hars, zoals dennen- en sparrenhout, verbrand je best niet in je kachel. Hierdoor ontstaat roet in de schoorsteen, wat een schouwbrand kan veroorzaken. We wijzen op het belang van een brandvrije koker en jaarlijks onderhoud. Als je haard of kachel al een gezegende leeftijd heeft kan het ook nuttig zijn om na te denken over een vervanging.

Gebruik nooit behandeld hout in de stoof

Het kan verleidelijk zijn je houtafval na afbraakwerken te verbranden in je stoof in plaats van er mee naar het containerpark te rijden. Denk maar aan spaanderplaat, hardboard, multiplex, en gebeitst, geïmpregneerd of geverfd hout. Deze houtsoorten horen niet thuis in een houtkachel. De verbranding is niet alleen schadelijk voor je gezondheid en het milieu. Aangezien de temperatuur van de verbranding heel hoog kan oplopen, kan het ook de kachel zelf beschadigen.

Verbrand nooit zaagmeel, dit zou een ontploffing kunnen veroorzaken. Het spreekt voor zich dat verbranding van huishoudelijk afval en plastic uit den boze zijn. Houtbriketten zijn ook niet aan te raden door de te hoge hitte, deze horen thuis in de briket houtkachel.

Levensduur houtkachel of haard

Ga verstandig om met de verbranding van hout. Gebruik het juiste hout en steek je houtkachel correct aan. 

Laat je vooral ook goed adviseren vooraleer je een houtkachel aankoopt. Maak kennis met het team bij Verbeke haarden en maak je afspraak in één van onze showrooms. 

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64