Het belang van de brandvrije koker

Wat je niet ziet is minstens even belangrijk als wat je wel ziet!

Het belangrijkste van de haardwand.

Eenmaal je haard werd geïnstalleerd kan de haardwand met tv worden geplaatst. Het design en dus de looks van die haardwand zijn voor jou, net als voor ons, natuurlijk belangrijk. Maar hetgeen zich achter die mooie haardwand bevindt is minstens even belangrijk.

De brandvrije ommanteling van de haard en het rookkanaal bieden niet alleen de nodige veiligheid, maar zorgen ook voor comfort én het hoogste rendement uit je haard. 

Optimaal de warmte in de ruimte krijgen dankzij de haardwand

Eenmaal de haard is geplaatst kan de bekleding, dus de haardwand zelf, worden geplaatst.

De brandwerende platen (de witte platen op de foto) worden bevestigd op de metalen profielen.

Op die brandwerende platen wordt er een brandvertragende gyproc (de roze platen op de foto) bevestigd, deze laatste dienen om makkelijker te kunnen afwerken bij de schilderwerken. (Plamuren of  'uithandwieren' zoals ze dat hier in het West-Vlaams zeggen, dat komt van het Franse 'enduiren'.) 

Rond de sfeerhaard zelf wordt ook een metalen frame geplaatst. Dit zorgt dat er een luchtstroom mogelijk is tussen de brandvrije plaat en de haard zelf. De koude lucht wordt onderaan vanuit de ruimte aangezogen, circuleert naar boven en brengt de warme lucht terug in je ruimte. Optimaal rendement van warme lucht dus. 

Afkoelen van de haard zelf

Dankzij deze luchtstroom doorheen de brandvrije mantel, kan de haard zelf wel voldoende afkoelen. Zo geraakt de electronica van de haard niet oververhit en gaat je sfeerhaard niet in veiligheid door oververhitting. De brandvrije koker dient dus altijd voorzien te zijn van een rooster onderaan en een rooster bovenaan zodat deze luchtstroom ontstaat. 

Brandveiligheid

In de meeste gevallen voorziet onze interieurdesigner het ontwerp. Ons eigen team installeert de haardwand vakkundig bij je thuis. We werken alles tot in de puntjes af zoals én zover als jij dat wil. 

Op deze foto's zie je een voorbeeld van de concrete opbouw

  • inox buis (afvoerkanaal bij deze omkasting)
  • metalen frame 
  • brandwerende platen (wit)
  • brandvrije gyproc (roze)

Als deze opstelling geïnstalleerd werd, kan de afwerking rond je haard echt beginnen. Je haardwand wordt dan afgewerkt volgens het design van onze (of van jouw) interieurarchitect. De mogelijke afwerkingen werden uitvoerig op voorhand besproken zoals kastruimte, plankjes voor decoratiemateriaal, TV-haardwand, materialen, ... Samen maken we van jouw haardwand een pareltje.

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64