
Welk hout gebruik je best om te stoken?
Enkele tips om het juiste brandhout te gebruiken
Gebruik enkel droog hout
Welke houtsoort je ook verbrandt, zorg er altijd voor dat het volledig gedroogd is. Bij de verbranding van nat hout ontstaat rootontwikkeling en komen schadelijke stoffen vrij, die slecht zijn voor je gezondheid en het milieu. Zelf hout hakken? Houd er dan rekening mee dat het minstens 2 jaar moet drogen. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat.
Hardhout of zachthout

Naald- en loofhout
Heb je een open haard, dan gebruik je beter loofhout. Bij naaldhout kunnen er deeltjes wegspatten, met mogelijke risico’s voor de brandveiligheid. Hout met hars, zoals dennen- en sparrenhout, verbrand je best niet in je kachel. Hierdoor ontstaat roet in de schoorsteen, wat een schouwbrand kan veroorzaken.
Gebruik nooit behandeld hout in de stoof
Het kan verleidelijk zijn je houtafval na afbraakwerken te verbranden in je stoof in plaats van er mee naar het containerpark te rijden. Denk maar aan spaanderplaat, hardboard, multiplex, en gebeitst, geïmpregneerd of geverfd hout. Deze houtsoorten horen niet thuis in een houtkachel. De verbranding is niet alleen schadelijk voor je gezondheid en het milieu. Aangezien de temperatuur van de verbranding heel hoog kan oplopen, kan het ook de kachel zelf beschadigen.
Verbrand nooit zaagmeel, dit zou een ontploffing kunnen veroorzaken. Het spreekt voor zich dat verbranding van huishoudelijk afval en plastic uit den boze zijn. Houtbriketten zijn ook niet aan te raden door de te hoge hitte, deze horen thuis in de briket houtkachel.

