Met welke kosten moet je rekening houden bij het plaatsen van een haard?

Er is een haard of kachel voor ieders budget beschikbaar. Niet enkel de prijs van de haard moet je in rekening brengen, maar ook de installatiekost.

Wat kost een haard kopen en plaatsen? 

Een vraag die we heel vaak krijgen, maar moeilijk eenduidig kunnen beantwoorden, want de kosten kunnen per situatie sterk verschillen. De kosten voor het plaatsen van een haard zijn sterk afhankelijk van een aantal factoren, zoals de haardprijs, de installatiekost en de extra materiaalkosten voor de afwerking. Enkele vragen die je jou kan stellen en die mee de prijzen bepalen.

Welk type brandstof kies je?

De haardtoestellen lopen qua prijs vrij gelijk op. Het is wel zo dat een houthaard en een gashaard meer installatiewerk vragen dan een elektrische haard of een bio-ethanolhaard. De installatieprijs van hout en gas zijn hoger omdat er een rookkanaal nodig is om de haard te doen werken. Een elektrische haard plaats je vrijwel overal.

Welk type sfeerhaard of kachel kies je?

Als je voor een vrijstaande kachel kiest dan kies je prijsgunstiger, want de kachel is een afgewerkt product. Een haard moet nog in een wand ingebouwd worden. De prijs houtkachel verschilt niet exponentieel van een gaskachel prijs. Een kachel met gebogen glas of afgewerkt in speksteen (dat heeft ook een speksteenkachel prijs) is dan weer iets duurder dan de standaard uitvoeringen bij kachels. Kies je voor een haardmodel met meer ramen (zoals een hoekhaard of een doorkijkhaard) dan betaal je vaak ook iets meer dan een standaard frontmodel haard. De uitvoeringen en de opties binnen de verschillende merken verschillen ook sterk. 

Wil je graag een haardwand?

Welke afwerking je kiest rondom de haard, de haardwand, zal ook de prijs mee bepalen. Kies je voor een overschilderbare mdf of wil je de afwerking met bijvoorbeeld fineer of massief hout? De mogelijkheiden zijn eindeloos. Zeker als je een elektrische haard kiest, want deze laat toe om tot dichtbij het toestel te werken. Ideaal voor een cinewall of cine haardwand.

We maakten een handige checklist om je showroombezoek voor te bereiden, zo helpen we jou bij de keuze van je haard of kachel.

Bestaande situatie ombouwen of nieuw opbouwen

Heb je al een bestaande open haard en je wil hier graag een gesloten toestel in plaatsen, dan kan je kiezen voor een inzethaard. Deze haarden zijn speciaal ontwikkeld om in een bestaande situatie te plaatsen, zonder veel sloop- of breekwerk. Wat ook weer kostenbesparend werkt.

Als je van nul moet beginnen dan kan je nog alle kanten op. Dat is niet per se een duurdere aangelegendheid, alles is weer afhankelijk van situatie tot situatie.

Merkkeuze

Ook de keuze van het merk kan een impact hebben op de prijs. Bepaalde merken leveren haarden in een hoger segment en bieden geen instapmodellen aan. .

Prijsvorken voor haarden en kachels

Gezien we je geen sluitende prijs kunnen geven proberen we je wel wat prijsvorken mee te geven. Dit zal helpen om een inschatting te maken met welk budget je moet rekening houden bij de aanschaf van je sfeerhaard of kachel. 

Prijsvorken* die je kan hanteren bij je haardproject.

1. Aankoop kachel (een kachel is losstaand)

  • Toestel: € 1500 -€ 6000 ex btw
  • Installatie: vanaf € 500 - € 4000   ex btw (van kachel met achteraansluiting naar bestaande schouw tot kachel met volledig nieuw te bouwen inox schouw)

 

2. Aankoop haard (een haard kan niet op zichzelf staan en werkt men in)

  • Toestel: € 3000 - € 12 000 ex btw
  • Installatie: vanaf € 1800 - € 6000   ex btw ( van haard met geveldoorvoer naar haard met volledig nieuw te bouwen schouw in inox)

 

3. Installatie brandvrije koker 

  • Installatie: vanaf € 1500 ex btw

 

4. Afwerking met haardwand

  • Basis haardwand: vanaf € 5500 ex btw

*Deze prijsvorken zijn louter indicatief en niet sluitend. Zoals reeds aangehaald is elk project en situatie uniek en kan prijs verschillen naargelang de vragen en wensen die je hebt.

Kom langs en laat je vrijblijvend adviseren

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64