Hoe bepaal je de juiste hoeveelheid brandhout in je houtkachel?

Hout als brandstof voor je kachel

Je wil een houtkachel kopen, je hebt er eentje gekocht of je wil gewoon graag weten hoe je je houtkachel correct kan gebruiken. Er zijn een aantal aspecten belangrijk bij het stoken van hout. Zo schreven we eerder al een blogbericht over de juiste soort brandhout die je kan gebruiken om te stoken, we spraken ook over het feit dat je hout droog moet zijn vooraleer je het gebruikt in je haard of kachel. 

 

Hout branden in een inbouwhoutkachel of een houthaard vrijstaand

De fase voor het aansteken van het hout in de houtkachel, de voorbereidingsfase is belangrijk om zoveel mogelijk rookvorming te vermijden.

Is je houthaard zelf in goede staat? Wordt de haard regelmatig onderhouden door een expert? Plan dit tijdig in, op Verbeke haarden kan je ook beroep doen voor je jaarlijks onderhoud.

Hier lees je hoe je een houtkachel nu correct aansteekt

 

Hiernaast zie je de hoekhaard van M-Design.

Hoeveel houtblokken leg je in je kachel

Wil je graag een optimaal rendement van je haard of kachel? Dan geldt de regel 'less is more' .

Je start met kijken naar hoeveel kilowatt je toestel heeft. Als een haard of kachel bijvoorbeeld 9 kilowat kan produceren dan geldt volgende redenering.

Mocht je een blok hout op de weegschaal leggen en dat blok weegt 1kg, dan kan dat houtblok tot 4 kilowat warmte produceren. Wat betekent dat je dus met 2kg aan hout al perfect de kachel optimaal kan doen branden. Leg je er 4kg hout in dan produceren die houtblokken veel meer warmte dan de kilowatt die je kachel produceert. Niet optimaal aan het stoken dus. 

Teveel houtblokken in je houtkachel kunnen slecht zijn voor je haard. Het is beter van te starten met twee houtblokken in plaats van vier houtblokken. Leg de haard niet te vol, zorg ook dat de blokken niet tegen het venster komen te liggen van je houthaard. Leg de blokken hout telkens goed op de nog roodgloeiende resterende blokken en assen.

Het is van uitermate belang dat houtkachels brandveilig worden geïnstalleerd.  

 

 

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64