De haardcassette of inbouwcassette voor optimaal rendement
Wat met je bestaande open haard?
De inzetcassette, haardcassette of inbouwcassette zijn allemaal synoniemen voor de inbouwhaard of inzethaard. Een haardcassette dient om een bestaande (oude) inbouwhaard te vervangen of in de bestaande stookopening van een openhaard te plaatsen. Als men spreekt van een inbouwhoutkachel dan heeft men het vaak over de 'grotere' modellen, terwijl een cassette vaak in de mond genomen wordt als het gaat over de compactere modellen om te installeren.
Het ombouwen van een bestaande openhaard.
Door de hoger wordende energiekosten kijken meer en meer mensen in de richting van het ombouwen van een bestaande openhaard. Een openhaard is super gezellig, maar door de openheid van dit systeem verlies je wel onvermijdelijk energie. Energie die sneller behouden blijft in een cassette. Het rendement van een cassette is 50% hoger dan dat van een openhaard. Het plaatsen van een cassette in een openhaard vraagt weinig tot geen kap -of breekwerk en kan op een propere en makkelijke manier geïnstalleerd worden. Belangrijk is wel dat de bestaande haardopening, schoorsteenmantel en schoorsteenkanaal vrijgemaakt en gereinigd wordt.
Hoe de inbouwhaard laten passen in de openhaard?
De mogelijkheden zijn zowel technisch als esthetisch zeer ruim. We vragen dan ook om een checklist in te vullen zodat we jou in de showroom goed kunnen helpen. Maak je afspraak in één van de showrooms, Waregem of Poperinge en laat je vrijblijvend begeleiden door onze haardexperts.
Inbouwhaard voor verschillende brandstoffen
Inbouwcassettes kan je vinden, niet alleen voor hout, maar ook voor verschillende andere types van brandstoffen. Zoals:
- een gascassette
Van de merken: M-design, Barbas en Wellstraler, …
- een elektrische cassette
Van de merken: Faber, Dimplex, Dru, Element4, …
-een bio-ethanolcassette
Van de merken: Bio-O, Planika, …
- een houtcassette
Een inbouwcassette kan een mooie plaats krijgen in een functionele haardwand. Koppel het nuttige aan het aangename en laat jouw prachtig haardmeubel ontwerpen door onze interieurdesigners. Gepassioneerd door design en materialen helpen ze jou graag verder in onze showroom. Download het inspiratieboek en laat je verleiden door onze selectie aan realisaties.
Hoe gaan we tewerk bij het aanpassen van de bestaande openhaard?
- Kies je brandstof: er moet eerst een keuze gemaakt worden of je een gashaard of een houthaard zult plaatsen.
- Bepaal je stijl: in de showrooms kan je verschillende modellen en stijlen van de inbouwhaard bekijken, ga je voor de strakke Belgische inbouwcassette Interra van M-design (te bezichtigen bij Verbeke Waregem) of kijk je eerder uit naar de zuinigste haarden van de Scandinavische merken Hwam en Rais (te bezichtigen bij Verbeke Poperinge)?
- Bepaal het formaat: met wat afmetingen van de huidige openhaard of inzet haard kunnen we al vlug een toestel die past voorstellen. Hiervoor stelden we een handige checklist op.
- Bepaal waar de aansluiting moet komen van het rookkanaal: om met zekerheid te kunnen bevestigen dat de inbouwhaard kan geplaatst worden moet de bestaande haard uit de opening gehaald worden (indien er dus een inzethaard in de bestaande open haard zit en je deze wil vervangen) Pas dan kan je juist zeggen waar de aansluiting zich dient te bevinden op de haard. Bij sommige cassettes zit de aansluiting onderaan of achteraan. We moeten goed kijken waar de aansluiting zit en meten hoe groot de aansluiting van deze buis moet zijn. Eventueel moet er met wat buizen verlopen worden.
- Bestellen en bepalen van de montagedatum: de inbouwhaard gas of hout kan besteld en geplaatst worden. Nadat deze inzethaard is geplaatst kan de afwerking rondom gebeuren, ofwel een kader in staal op maat of afwerking met brandvrij materiaal.
Wist je dat je kunt besparen op je energiefactuur?
Centrale verwarming is gemakkelijk en proper, maar wist je dat je door simpelweg de chauffageketel constant een paar graadjes minder te zetten je een pak kunt besparen? Je zorgt voor een constante temperatuur van 18 graden en als je thuiskomt of je zit in de woonkamer dan stook je daar gewoon lokaal wat bij met je individuele haardcassette. (Om een idee te geven het vermogen van een grote gashaard bedraagt 9 KW ,of kleine gaskachel 4 KW, tov het vermogen van een chauffageketel wat 25 KW bedraagt)