De meeste gestelde vragen over elektrische haarden.

Welke elektrische haard geeft de meeste warmte?

Of het nu een haard is van 60 cm of een lange elektrische haard van 2 m 40, de warmte afgifte blijft hetzelfde. Maximum 2 KW. 

 

Geeft een elektrische haard warmte?

De elektrische haard warmte ervaring, hoe zit het daarmee? Wel de elektrische open haard kan meestal 1.5 à 2 KW geven. Hiermee geef je extra sfeer, maar kan je niet de volledige ruimte mee opwarmen. Om een idee te geven, een gashaard of houthaard kan tot 10 KW warmte geven. Of het nu een klein elektrisch sfeerkacheltje of de grootste haard op elektriciteit is, de elektrische haard met warmte geeft nooit meer dan 2 KW. 

 

Kan je een elektrisch haardje overal plaatsen?

Elektrische haardvuren kan je inderdaad overal plaatsen, het enige dat je voor een elektrische haard nodig hebt is een gewoon stopcontact. Soms is het ook noodzakelijk om een watertoevoer tot aan de sfeerhaard te krijgen als je van plan bent een haard op waterdamp te plaatsen. 

 

Kunnen elektrische haarden die warmte geven ook gebruikt worden in een lage-energie woning?

Absoluut! Het voordeel van de elektrische open haard met warmte is dat het verwarmingselement losstaat van het vlambeeld. Je kunt dus een hele dag voor je brandende elektrische haard en zonder warmte genieten van de vlam. Heb je het dan even te koud dan leg je gewoon het warmte element aan. Ideale keuze voor je BEN-woning.

 

Bestaat een sfeerhaard elektrisch ook in doorkijkvorm?

Er zijn maar heel weinig modellen die vlammen tonen zowel aan de voor- en achterkant. Dit komt omdat de elektrische sfeerhaard ofwel ledhaarden zijn (projectie van leds op een plexiplaat) ofwel hologram haarden zijn (projectie op een schuine spiegel). Dat wil zeggen dat ze geen echte vlam hebben en dan zorgt de haard op waterdamp wel voor een tastbare en zichtbare "vlamcreatie" door middel van verdampen van water in combinatie met ledverlichting. De waterdamp haarden zijn dus de enige die elektrische doorkijkhaarden hebben in hun gamma.

 

Kan je een haardwand installeren met een elektrische haard?

Ja zeker, deze type toestellen lenen zich uitermate om tot tegen de rand van het toestel te werken. Je hebt ook veel meer mogelijkheden bij een elektrische haard, naar diepte, naar plaatsing in de ruimte, naar opbergmogelijkheden, ... Zo is de cine wall een populaire elektrische haardwand

 

Staat jouw vraag hier niet tussen?

Scroll nog even verder door naar onder. Heb je na het lezen van deze vragen en antwoorden nog steeds vragen over elektrische haarden, laat ze ons gerust horen.

Hieronder de elektrische doorkijkhaard van Faber , de e-BoX 100

Zijn er verschillende soorten elektrische kachels?

Er zijn grote verschillen bij de elektrische kachels en haarden. Zo heb je de elektrische waterdamp haard. Hoe kan een open haard waterdamp maken? Door ofwel water uit een reservoir die aan de haard  verbonden is te laten verdampen, in combinatie met LED verlichting, ofwel door de waterleiding rechtsstreeks op je haard aan te sluitenen dan eveneens te laten verdampen. Dit geeft een gekleurde rookpluim die een vlam nabootst.  Een tweede soort sfeerhaard elektrisch is de led haard. Bij het led haardvuur wordt er ledlicht in verschillende kleuren geprojecteerd op een plaat die de indruk geeft dat de vlam door de houtstammen komt. En als laatste heb je nog de hologram elektrische haard, deze sfeerhaard projecteert eigenlijk vlammenbeelden op een schuine glasplaat of spiegel. In de hologram open haard, achter de schuine spiegelwand zitten houtstammen die dan ook nog eens ledverlichting bevatten. 

 

Wat kost een goede elektrische inbouwhaard met verwarming ?

Er bestaan heel wat verschillen in de elektrische inbouw sfeerhaarden. Sommige elektrische inbouwkachels van vb. het merk Dimplex starten al bij een budget van 450 € zeer toegankelijk en zijn zeer kwalitatieve toestellen, maar ze zijn vaak wat eenvoudiger gemaakt en ook niet voorzien van de laatste snufjes. 

 

Kan ik mijn bestaande open haard elektrisch ombouwen?

Inbouwhaarden elektrisch bestaan, maar ze zijn eerder zeldzaam. De elektrische inzethaard is bijna nooit passend voor de bestaande opening van de openhaard. Dit kan wel eenvoudig opgelost worden door een kader op maat te voorzien. Zodat de elektrische inzethaard mooi geïntegreerd wordt in het groter geheel. We raden aan om met je vraag rondom je bestaande situatie even langs te komen, onze interieurdesigner weet vast raad.

 

Heeft een elektrische sfeerhaard met verwarming onderhoud nodig?

De elektrische inbouwkachel heeft in principe geen onderhoud nodig. Enkel het venster aan de buitenkant moet af te toe eens schoongemaakt worden. Een elektrische haard met waterdamp heeft wel jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig. Denk bijvoorbeeld aan het ontkalken van het reservoir en de verdampingselementen. Alle toestellen op water moeten ontkalkt worden, denk aan je koffiemachine bijvoorbeeld. 

 

Welke soorten elektrische haarden zijn er? 

Er bestaan 3 soorten elektrische haarden: de Ledhaard, de videohaard of hologramhaard en de waterdamphaard

 

Is een elektrische haard verstandig om te plaatsen? 

Een elektrische haard plaatsen is zeker in deze tijden een positieve zaak. Je bent niet alleen milieuvriendelijk, maar in combinatie met zonnenpanelen kan je ook gratis sfeer creeeren en indien je dit wenst wat warmte bij steken. 

Hieronder de elektrische waterdamp haard met verwarming van Faber , de e-MatriX 800 500 III

Kan ik mijn elektrische haard online kopen?

Je kunt zeker je elektrische kachel online kopen, maar dan geniet je niet van alle praktische voordelen die je hebt als je koopt bij een lokale zaak. Koop je de haard lokaal dan kan je steeds terug voor vragen, onderhoud, voor wisselstukken of voor garantiegevallen. Het is en blijft een haard. Wat als je je haard in Nederland online koopt en de haard werkt niet meer? Koop altijd je haard bij een erkende dealer van het merk van je keuze, dan hoef je enkel daar aan te kloppen en de dealer kan de herstelling uitvoeren of je brengt de haard binnen bij de dealer voor reparatie. Nabijheid van het verkooppunt of servicepunt als doorslaggevende factor hou je dus best in gedachten.

 

Welke vormen bestaan er bij de elektrische haard?

Er bestaan al heel wat vormen bij de elektrische haarden, maar wil je graag een doorkijkhaard elektrisch of een tunnelhaard elektrisch, dan kan je enkel kiezen voor de waterdamp haard. De waterdamp met LED is namelijk zichtbaar vanuit elke hoek van de sfeerhaard, zelfs aan de achterzijde. De rest van de vormen bestaan bij alle types elektrische haarden, zoals de elektrische hoekhaard, de elektrische haard 3-zijdig, de elektrische wandhaard of hanghaard elektrisch en ook de elektrische haard voor buiten. Bekijk realisaties bij klanten via het elektrisch inspiratieboek.

 

Is een elektrische haard beter voor het milieu?

Ja, doordat de elektrische sierkachel geen rookgassen afgeeft en dus totaal niets uitstoot, kunnen we hier spreken over een milieuvriendelijke haard.    

 

Bestaat er een elektrische haard met echte vlammen?

Een elektrische kachel met vlammen bestaat nog niet. Maar er bestaan al heel wat mooie technologieën die een vlam gaan nabootsen. Zoals de LED openhaard die ledlicht doet dansen op een plexi of glas, de elektrische haard hologram die dus een echt vlambeeld projecteert op een schuin glas of zoals de tastbare waterdamp "3D vlam". In onze elektrische haarden showroom staat al deze verschillende vlambeelden opgesteld. We vinden dat je een elektrische haard altijd moet komen beleven. 

 

Waarin is een elektrische haard anders dan een TV-scherm?

"Waarom zou ik in godsnaam kiezen voor een elektrische haard? Je kan dan evengoed je TV aanleggen toch?" Deze statement horen we wel vaker van mensen die nog niet in ons experience center zijn geweest. Het is moeilijk het vuurbeeld over te brengen digitaal, we doen ons best, maar de beste manier om deze vergelijking met een TV-scherm de wereld uit te helpen dat is om het vuurbeeld te komen ervaren in levende lijve. Kies voor Waregem of Poperinge en je zal er heel wat brandend opgesteld zien staan. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden: projectie, hologram, waterdamp, ...

 

Bestaan er zuinige elektrische verwarmingstoestellen?

Als je wilt duurzaam verwarmen dan is de combinatie van zonnepanelen en een elektrische sfeerhaard ideaal. Je overtollige energie kan je kwijt en daarmee steek je extra warmte in je woning en kan je genieten van gezelligheid. 

 

Is een elektrische kachel zuinig?

Een elektrische haard verbruikt MET het verwarmingselement aan MAX 2 KW. Indien het verwarmingselement niet aan ligt dan verbruikt die nog minder. 

 

Mag ik een hanghaard elektrisch plaatsen tegen een gyproc wand?

Een elektrische hangkachel kan je tegen een gyproc wand hangen omdat het verwarmingselement aan de voorkant van de sfeerhaard elektrische zit, dus deze geeft geen warmte door aan de achterzijde. Let wel op dat je het gewicht van je hangkachel controleert en of je wand wel stevig genoeg is opgebouwd. 

 

Wat zie ik als mijn elektrische haard niet brandt?

Een terechte vraag. Vroeger waren er veel sfeerhaarden elektrisch die ,niet brandend, er zeer artificieel uit zagen omdat er geen houtstammen of zeer dunne twijgjes inzaten. Er waren bepaalde projectiehaarden die enkel een zwart gat vertoonden in de 'uit' stand. 

Bij de huidige ledhaarden of projectiehaarden worden er levensechte houtstammen ingelegd zodat je nooit het verschil ziet met een sfeerhaard gas. 

Kom gerust eens kijken in de showroom.

Is een waterdamphaard een haard met waterstof?

Vaak lees je verwarrende info over waterstofhaarden. Een haard die op waterstof brandt bestaat nog niet echt. Wel is het zo dat er verschillende merken bestaan van gashaarden die reeds tot 30 % waterstof aan de gastoevoer bijvoegen. Maar een waterstofhaard is geen elektrische waterdamphaard. Een waterdamphaard haalt zijn vlam uit het verdampen van water ( en niet waterstof). lees hier meer over de elektrische waterdamp haard 

Is een elektrische haard of kachel esthetisch mooi?

Laat je even verwonderen door ons elektrisch inspiratieboek te downloaden.

Kan ik met een elektrische haard mijn woonkamer verwarmen?

Een elektrische haard met verwarming is voor een nieuwbouwwoning of appartement voldoende om een extra graadje bij te geven maar de elektrische kachel met verwamring zal zeker niet voldoende zijn om zonder centrale verwarming je woonruimte aangenaam warm te krijgen. 

Is elektrische haard verwarming gelijk als gashaard verwarming? 

Een elektrische haard kan je dus gebruiken met of zonder verwarming, wat een groot voordeel is. De elektrische haard kan een max vermogen geven van 2 KW. Bij een gashaard kan je naar een vermogen gaan van 10 KW. Een elektrische haard is dus een sfeerhaard met beperkte warmte. Wist je dat er ook zo iets bestaat als een hybride haard? Deze combineert gas en elektriciteit.

Kan ik elektrisch bijverwarmen? 

Je kunt met een elektrische haard zeker wat bij verwarmen naast je centrale verwarming. Er zit op de elekttrische haard een verwarmingselementje die warme lucht uitblaast. Deze verwarmde lucht kan dus je je kamertemperatuur wel wat omhoog krijgen. Je mag uiteraard niet verwachten dat je met je elektrische haard verwarming je woonkamer volledig kan verwarmen. 

Hoe kan een sfeerhaard waterdamp creëren? 

Een sfeerhaard die waterdamp produceert om een realistisch vlameffect te creëren, maakt gebruik van een vernevelingstechnologie. Je elektrische haard is aangesloten op de vaste waterleiding of er is een watertank in je elektrische haardwand voorzien. Dit water komt in de haard terecht en vernevelt in combinatie met led lampen. De ledlanpen hebben verschillende kleuren en zo kan je de kleur van je vlam laten verandereren.  

 

Hieronder de elektrische led haard met verwarming van Dimplex, de Vivente plus

Staat jouw vraag hier niet tussen?

Heb je vragen rond elektrische verwarming waar je tot nu toe nog geen antwoord op hebt gekregen stel ze gerust hieronder. 

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64