Het plaatsen van een haard tijdens de verbouwing of in je nieuwbouw

Waarom je je best vroegtijdig bij ons komt informeren

Vaak horen we de opmerking van mensen die langs komen dat ze misschien wel een beetje vroeg zijn om hun haard te kiezen, maar dat ze van de aannemer werden gestuurd. Daar zijn wij maar al te blij mee, want de veronderstelling leeft wel dat de sfeerhaard gemakkelijk nadien geplaatst kan worden. 

Er wordt in bouwfase niet altijd rekening gehouden met de haard of de toebehoren ervan (zoals de schouw). Moeten de afvoerbuizen door het huis passeren (bv door de dressing) dan dienen die buizen op voorhand ingewerkt te worden of als je de buizen door een technische koker plaatst, dan zitten de elektriciteitskabels beter niet te dicht ... Laat je dus zeker begeleiden.

Zuurstof toevoer voorzien is bij het plaatsen van een houthaard of kachel uiterst belangrijk

In een nieuwbouw of goed gesoleerde woning moet er altijd voor de houthaard of houtkachel een verse luchttoevoer worden voorzien. Deze wordt best voorzien onder de kachel. Of als je de kachel tegen een buitenmuur plaatst dan kan je nadien nog een extra opening naar buiten boren

De houtkachel heeft zeer veel verse lucht nodig voor het verbrandingssysteem en dit neemt de kachel ofwel uit de ruimte ofwel rechtstreeks van buiten. In een afgesloten woning geeft dit een probleem als de haard lucht moet nemen uit de ruimte, omdat ramen en deuren dicht zijn. De lucht in de ruimte wordt opgebruikt en de kachel werkt gewoon niet meer, met als resultaat dat de kachel de rook terug in de ruimte steekt. 

Een gouden raad: wil je een houtkachel plaatsen dan moet er onderaan een verse luchttoevoer in bouwfase worden voorzien dan brandt de kachel zonder enig probleem. 

Ga niet te overhaast te werk

Plaats niet zomaar inox rookkanalen als je nog geen keuze van haard hebt gemaakt. Bij een houthaard heb je een dubbelwandig rookkanaal (inox buis - isolatie - inox buis) nodig en bij de gashaard is dit een concentrische buis ( inox buis - luchtlaag - inox buis). Je kunt dus het rookkanaal niet door elkaar gebruiken, er is specifiek één voor een gaskachel én één voor een houtkachel. Ook de diameters van de buizen zijn verschillend. Kortom: adviseer je eerst in de haardenwinkel vooraleer je buizen kiest en installeert. 

 

 

Kijk goed na waar je rookkanaal zal lopen doorheen het verdiep

Als je van plan bent een gashaard of een houthaard te plaatsen dan moet je er zeker rekening mee houden dat je een schouw nodig hebt. De schouw kan zowel een gemetste schouw zijn of een inox rookkanaal.

Een inox rookkanaal kan je uiteraard wel nadien nog plaatsen, maar daar moet je rekening houden met onderstaande: 

  • Is er ruimte vrijgelaten om met de buizen te passeren?
  • Zijn er geen ventillatiebuizen of kabels die in de weg zitten?
  • Is de koker waar de buizen moeten doorlopen nog open zodat rookkanaal kan gemonteerd worden?

De locatie van je haard

De sfeerhaard kan misschien wel goed gepositioneerd zijn in de ruimte, maar is dit daar ook de beste positie voor de schoorsteen? Een houthaard werkt met natuurlijke "trek" (ventilatie) en heeft dus voldoende hoogte nodig. Wil je niet een oneindig lang schouwkanaal op je dak zien staan dan is de locatie waar het dak het hoogste is wel ideaal. 

Het is dus wel belangrijk in je eerste gesprekken met de architect je keuze van haard én brandstof duidelijk te vermelden. 

 

Wanneer plaats je nu best die haard?

Een haard plaatsen hoort eigenlijk bij de afwerkingsfase. Plaats de haard niet wanneer er nog geen vensters zitten of het nog niet gepleisterd is. Wil je je sfeerhaard er laten uitzien als een echte openhaard dan moet die haard geplaatst worden verzonken in de chape. Soms is het dan eenvoudiger om die sfeerhaard van 400 kg te plaatsen alvorens de chape wordt gegoten. 

Moeten de buizen van het afvoerkanaal verlopen door een berging, over een vals plafond of door een dressing dan voorzie je dit best ook eerst vooraleer je de eindafwerking rond de buizen plaatst. 

Plaats de haard voor het parket wordt geplaatst: de sfeerhaard kan tot wel 400 kg wegen. De haard wordt dus met een transportwagentje tot aan de ruimte van de haardwand gebracht. 

 

Tips voor het gesprek met de architect

  • Meld direct je wens om een haard te plaatsen in je woning, dan kunnen de nodige voorzieningen in de bouwfase getroffen worden
  • Kies je voor een houthaard voorzie zeker verse lucht toevoer en kijk de hoogte van het rookkanaal na. ( minstens 4 m vanop de kachel) en bij een houthaard of kachel kan je max verlopen onder 45 graden. 
  • Kies je voor een gaskachel of haard, dan moeten de wettelijke richtlijnen voor de eindstukken nageleefd worden. Je kunt eenvoudig uitmonden met je sfeerhaard op gas door de gevel, maar je moet wel rekening houden met opendraaiende deuren en vensters en perceelsgrenzen. 
  • Indien aardgas in je woning niet meer mogelijk is omdat het in de verkaveling niet voorzien mag worden, dan kan propaan gemakkelijk voorzien worden (propaantank). 
  • Indien er nieuwe afvoerkanalen moeten voorzien worden voor een gas- of houthaard moet er ruimte genoeg zijn om deze op een brandveilige manier te plaatsen. 
  • Indien de wens er echt is om een haard te plaatsen en de mogelijkheden zijn er totaal niet dan bieden we het grootste aanbod aan haarden zonder rookkanaal aan. Namelijk de elektrische haard en de bio ethanol haard. 

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64