Bio ethanol haarden

.

De ethanol haarden of ,beter bekend als, de bio-ethanol haarden zijn nu de laatste jaren wel erg in trek. Deze duurzame ‘bio’ open haard haalt zijn vlam uit de brandstof die volledig uit  biologische materialen wordt gemaakt.

Wat is bio-ethanol, de brandstof van de biohaard.

Bio-ethanol is een  biologische brandstof  die wordt gemaakt van alcohol (zoals bijvoorbeeld wijnoverschotten), mais, tarwe, suikerbieten en rogge. Bij de verbranding van bio-ethanol komt alleen waterdamp en een kleine hoeveelheid niet schadelijke kooldioxide vrij. Bio-ethanol is een veilige, schone en biologische brandstof en op die manier kan je  milieuvriendelijk verwarmen.

Waarom kiezen mensen voor ethanol haarden?

Het antwoord hierop is redelijk simpel: ze willen  een echte vlam, maar willen of hebben  geen rookkanaal.  Er komt enkel waterdamp en CO2 vrij. Een goed verluchte ruimte blijft uiteraard belangrijk, zoals bij elk type kachel. De biohaarden zijn gemakkelijk te plaatsen in elke ruimte. Zoals in een  appartement, buitenverblijf, bijgebouw, … Men heeft geen gasaansluiting, elektriciteit of rookkanaal nodig om een ethanol haard te plaatsen.

In alle vormen en stijlen mogelijk

De ethanol haarden kunnen zowel  ingebouwd  worden in een bestaande klassieke schouw, het ethanol vuur wordt dan gewoon  vrijstaand  ingewerkt in de schouwmantel zodat de originele schouw behouden kan worden. Als je je appartementhaard wil inwerken in een strakke moderne  haardwand  dan kan de bio-ethanol kachel vanuit de fabriek ook ingewerkt worden in een stalen frame.

 

Een bio-ethanol haard kopen, de merken

Er zijn heel wat verschillende merken die biohaarden aanbieden, maar welke geniet nu je voorkeur? In onze zoektocht naar haarden op bio-ethanol was niet enkel het technische aspect van belang, maar wilden we vooral ook een  degelijke haard die mooi afgewerkt is. Onze interieurdesigners kunnen deze haarden zo naadloos integreren in een mooie haardwand in om het even welke interieurstijl.

De Planika bio-ethanol haarden

De biohaarden van Planika kunnen zonder metalen frame of net mét volledig metalen frame worden besteld. Net zoals je een gashaard koopt met een stalen frame en een venster ervoor. Zo kan je een hoekhaard, doorkijkhaard, met of zonder glas verkrijgen. Wat de Planika bio ethanol haard echt wel aantrekkelijk maakt is dat je de brander in 6 standen kunt laten branden. Dus als sfeerhaard perfect regelbaar in een goed geïsoleerd nieuwbouwappartement, want je hebt weinig vermogen nodig. Deze haard bedien je makkelijk met een kleine afstandsbediening.

De planika sfeerhaard is voorzien van een brandstofreservoir onder de haard die makkelijk met een pompje kan bijgevuld worden. 

 

De Bio-O! biohaarden

Bio-O! is een Belgische leverancier en biedt hun bio-ethanol kachel aan als veelzijdig, rechthoekig metalen inbouwcassette model. Passend in zowel een klassieke schouw als in een strakke design haardwand. Verschillende opstellingen zijn mogelijk, zoals een open wand opstelling, een doorkijk -of haardnisopstelling of gewoon als vuurkorf in een bestaande schouw. Het kan allemaal. 

Bij Bio-o! is de sfeerhaard altijd uitgerust met een apart brandstofreservoir van 10 l die zowel naast of onder in de haardwand kan worden ingewerkt.

Een bio-ethanolhaard als sfeerhaard

Een ethanolhaard is echt perfect voor een BEN-woning, of een passieve woning. Ook in appartementen wordt deze sfeerhaard zeer vaak geplaatst. Men wil vooral een  gezellige vlam. De sfeerhaard is hoofdzakelijk een bijverwarming  en zal gemiddeld rond de 3.5kw warmte afgeven, dat varieert van toestel tot toestel. 

 

Installatie van de ethanol-haard

Van alle haardtoestellen is de biohaard het makkelijkst te installeren. Er wordt vaak gewerkt met metalen ijzers of beugels. Bepaalde toestellen worden op een andere manier gemonteerd, alles is afhankelijk van toestel en haardwand. Gepast advies per toestel krijg je in onze showrooms.

 

Kan je deze ethanol haarden inbouwen zoals een andere sfeerhaard?

Ja! De bio-ethanol haard inbouwen kan precies op dezelfde manier gebeuren, behalve dat we hier geen rekening moeten houden met het  brandveilig  wegwerken van de schoorsteen. Rondom het vuurgedeelte moeten we uiteraard afstand houden met brandbaar materiaal. 

  

 

Geeft de bio-ethanol haard geur af? 

Een goede bio-ethanol haard  ruik je niet. Enkel bij het opstarten kan er wat geur vrijkomen. Er is een verschil tussen verschillende systemen. En de geur van bio-ethanol is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals een kwalitatieve brandstof gebruiken, zorgen dat er niks de vlam kan hinderen, …

Elektrisch of bio-ethanol, keuzestress?

Ook elektrische haarden hebben geen rookkanaal of gasaansluiting nodig. Veelal wordt de keuze gemaakt op het zien van het  vuurbeeld, de vlam is anders. Ook kan de  gewenste warmte mee de keuze bepalen. Beide type haarden zijn duurzame keuzes. Perfect voor een buitenverblijf of appartement, gemakkelijk te installeren en handig in gebruik. Voor de esthetische afwerking kan je met deze beide types ook echt alle kanten op.  Er is heel veel mogelijk

 

Laat je inspireren door onze interieurdesigners bij het designen van jouw bio-ethanol haardwand.   

 

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64