Welke haard kan ik plaatsen in mijn BEN woning?

Een haard in de BEN woning

BEN komt van Bijna Energie Neutraal.

In vlaanderen is bouwen volgens de BEN-principes sinds 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen.  Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.

Welke bijverwarming kies ik voor mijn energiezuinige woning?

In de energieneutrale woningen worden dus echte open haarden op hout of open gashaarden sterk afgeraden. Deze haarden nemen zeer veel lucht uit de ruimte en kunnen dus de balans van lucht verstoren en tot een zeer slechte verbranding leiden.

Ga je toch voor een houthaard kies dan een gesloten toestel en voorzie zeker de luchttoevoer van buiten af rechtstreeks op de haard. 

Hiernaast zie je een inbouwhaard op hout van Rais 

Je wil een houtkachel kopen als bijverwarming maar er is geen schoorsteen?

Een houtkachel zonder schoorsteen zal uiteraard niet werken, maar het is praktisch in elk geval mogelijk om een inox dubbelwandig rookkanaal doorheen de woning te voorzien of om op de buitengevel een schoorsteen in inox te voorzien. Pas wel op als je een 'houtstoof' zet in je BEN-woning dat deze niet te groot is voor de woning. 

Hiernaast de houtkachel 'modern' van Rais Pilar. 

Is een gashaard een betere keuze?

Een gashaard kan je tegenover een houthaard beter gaan regelen. Vaak zijn er verschillende branders in de haard en kan je deze branders dus gaan afleggen zodat de haard dan minder warmte geeft. De hybride haard van Faber gaat hier nog verder in tot je praktisch geen vlammetjes meer ziet en combineert dit met ledverlichting in de bodem van de haard en op de stammen. Let wel, in nieuwbouwwoningen/projecten zullen geen aargasaansluitingen meer toegestaan worden. Dan kan het plaatsen van een hybride gashaard nog altijd dankzij het installeren van een propaangastank. Je kan deze tank ondergronds plaatsen.

Hiernaast de gashaard inbouw van Faber MatriX 1050 500 hybrid fire. 

Zuinige elektrische verwarmingstoestellen als sfeerverwarming?

In de BEN-woning zijn zonnepanelen niet weg te denken. Waarom dan geen energiezuinige elektrische verwarming als sfeerkachel in je woonkamer plaatsen. Elektrische sfeerhaarden zijn de laatste jaren enorm geëvolueerd en hebben nu zeer realistische vuurbeelden EN zijn ideaal in je supergeïsoleerde lage energie woning.  Als elektrische haarden warmte geven dan is dat beperkt, tot 2 KW. Je kan elke dag van het jaar genieten van je elektrische haard. Mét of zonder warmte-element.

Is de bio-ethanol haard een optie?

Een ethanolhaard plaatsen in een BEN-woning is zeker een optie. Daar de bio-ethanolhaard een vrij laag vermogen heeft. Er moet zeker wel rekening gehouden worden met de grootte van de ruimte. De bio haarden hebben in vergelijking met de elektrische haarden een echte vlam. Al moeten elektrische waterdamphaarden zeker niet onderdoen voor een realistisch vuurbeeld vandaag. De waterdamphaard heeft als enige elektrische haard een tastbare vlam.

Laat je inspireren door elektrische haarden

Een elektrische haard moet je komen beleven, vergelijken, ... Wij hebben het ruimste aanbod staan in Poperinge en Waregem. Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak en we bekijken samen de mogelijkheden voor je BEN-woning. 

 

Bekijk onze elektrische haarden in ons inspiratieboek

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64