Veel gestelde vragen over haarden en kachels

Veel gestelde vragen over haarden en kachels 

Kan ik met een vrijstaande gaskachel mijn woning verwarmen? 

Je kunt met een vrijstaande gas kachel niet je volledige huis verwarmen. Ook al is het vermogen van de gaskachel groot, je verwarmt binnen de 4 muren van waar je kachel zich bevindt. 

 

Kan een moderne houtkachel als hoofdverwarming worden gebruikt? 

Vroeger werd de houtstoof nog vaak gebruikt als enige verbranding, maar dan werd er niet enkel hout gestookt, ook vaak nog kolen. Nu is de allesbrander niet meer toegelaten en wordt de houtkachel eigenlijk nog weinig als hoofdverwarming gebruikt. 

 

Bestaat er een alternatief voor een gaskachel die modern is?

Bij een gas kachel denk je misschien spontaan aan de ouderwetse stoof maar een mooie strakke design kachel op gas is ook zeker mogelijk. Check zeker ons gamma kachels 

 

Mag een open houthaard nog in een nieuwbouwwoning? 

Een open toestel wordt altijd afgeraden in je nieuwbouwwoning. De open haard heeft zo'n 300 m³ lucht nodig per uur voor een goede verbranding. In een goed geïsoleerde woning is dit onmogelijk om deze hoeveelheid verse lucht per uur te voorzien voor de open haard. Lees meer over bijverwarming in een BEN woning

 

Kan een hangende houtkachel tegen een houten muur worden bevestigd?

Een hangende houtkachel moet wel degelijk tegen een stevige brandvrije muur worden geplaatst. Indien dit niet zo is moet de muur verstevigd worden en brandvrij worden gemaakt. Je kunt dan ook kiezen voor een vrijstaande houtkachel.  

 

Is een design open haard enkel voor de sfeer? 

Een design open haard kan je indelen in een design inbouwhaard met draaideur of een design open haard met liftdeur

Een liftdeurhaard kan je zowel open als gesloten branden en in open toestand verbruikt de haard een stuk meer. Er gaat ook meer warmte verloren via de schouw. 

 

Een gashaard installeren, kan ik dit zelf? 

Een gashaard moet steeds door een erkend installateur van het merk geplaatst worden om van de wettelijke garantie te kunnen genieten.  

 

Een nieuwe gaskachel kopen is dat beter voor mijn verbruik en energiefactuur? 

Een nieuwe gas kachel is een stuk zuiniger in verbruik en heeft een veel hoger rendement dan een oude gaskachel. Indien je kachel ouder is dan 10 jaar is het inderdaad wel beter om een nieuwe gaskachel aan te schaffen.  

 

Bestaat een gashaard zonder schouw? 

Een gaskachel of haard kan je in principe plaatsen zonder dat je een schouw hebt. Staat de gaskachel tegen een buitenmuur dan kan je een geveldoorvoer plaatsen. Wel moet er dan gecheckt worden of dit wettelijk volgens de CERGA-voorschriften geplaatst kan worden. 

 

Of een gashaard warmte geeft of niet? 

Een gashaard kan zeer veel warmte geven, tot wel 10 KW. Maar als je dit vergelijkt met een houtkachel, dan kan deze toch nog wel nog hoger in vermogen gaan. Om een idee te geven, met een vermogen van 10 KW kan je een ruimte van 200 m³ gaan bijverwarmen. 

 

Heeft een moderne houtkachel of houthaard invloed op mijn EPC? 

Neen, het plaatsen van een houtkachel als bijverwarming heeft geen invloed op je EPC omdat het niet dient als hoofdverwarming, maar als bijverwarming.

 

Kan een Cinewall met haard enkel maar met een elektrische haard gecombineerd worden? 

Een cinewall met haard kan in principe met gelijk welke haard gebouwd worden. Zowel een bio ethanol haard als met een gashaard of houthaard. Het voordeel van de elektrische haard is dat de tv eenvoudig boven de sfeerhaard kan komen te hangen zonder dat er rekenig moet gehouden worden met warmte afgifte. Ook kan er meteen boven de haard kasten worden voorzien omdat er geen rookkanaal nodig is bij de elektrische haard. Een cinewall is dus veel efficiënter met een elektrische haard.

 

Is een design gashaard enkel voor de sfeer? Of geeft die ook warmte? 

Een gashaard geeft sowieso warmte af. Naargelang de grootte van de design gashaard verschilt ook de warmte afgifte of het vermogen. Hoe kleiner de gashaard, hoe lager het vermogen dus.  Wil je graag kunnen kiezen? Dan kies je best voor de hybride gashaard. Deze haard combineert gas en elektrisch, waardoor je veel meer mogelijkheden hebt.

 

Is een kachel kopen goedkoper dan een inbouw houtkachel? 

Hangt natuurlijk van het merk af en dus ook van de prijs van de kachel of haard. Maar een gas -of houtkachel kopen is meestal wel goedkoper, dan een haard kopen. Een kachel is direct volledig afgewerkt, gezien er geen brandvrije koker moet rond komen.  

 

Bestaat er speksteen voor kachels om de warmte langer op te houden? 

Speksteen kan je niet zomaar in je kachel steken om extra warmte op te slaan maar bepaalde houtkachels zijn wel voorzien met extra opslagruimte om accumulatiestenen in op te bergen. Deze stenen nemen de warmte tijdens het stoken op en geven die dan ruimte tijd nadien af in de ruimte. En dit zonder dat het design van de kachel veranderd. 

Nog vragen rond haarden of kachels?

Heb je het antwoord op je vraag nog nergens gevonden?

Stel je vraag hier per mail

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64