Stijgende energieprijzen?

Dit zijn onze 5 tips om zuiniger te gaan verwarmen.

Energiezuining verwarmen

De energieprijzen swingen de pan uit. Heel wat gezinnen zitten met de handen in het haar. We kunnen er niet omheen, we moeten slimmer gaan verwarmen. Of je nu een gashaard, een houthaard of een elektrische haard hebt, het start allemaal met het veranderen van je mindset rond duurzaam verwarmen. 

Heel veel mensen zitten met vragen rond hoe ze nu best met hun situatie kunnen omgaan om energieprijzen te drukken. Wat zijn de alternatieven voor de open haard? Als haardenexperts krijgen we dagelijks vragen omtrent dit topic. We bundelden voor jullie 5 tips om zuiniger te gaan verwarmen, want als het gaat om duurzaam verwarmen dan neem je best geen overhaaste beslissingen. 

Tip 1: verwarm enkel de ruimte waar je vertoeft

Het maakt niet uit met wat je verwarmt. Of het nu een gashaard is, een houtkachel of een elektrische kachel. Vandaag is het inderdaad bijna onverantwoord om je volledige woning naar een temperatuur van 21 graden te brengen door middel van je gasketel van 30 KW. Denk even na, is het nodig om je inkomhal, je keuken, je nachthal of je slaapkamer op dezelfde temperatuur te brengen? Als je net thuiskomt en je moet nog koken, dan hoeft de ruimte geen 21 graden te zijn. Maar als je je dan gaat settelen in de zetel zijn een paar graadjes extra warmte (daar waar je zit) wel zeer aangenaam. Dat kan je perfect doen met behulp van een individuele kachel

Kom langs en we bespreken de mogelijkheden voor individuele haarden waarmee je slimmer kan gaan stoken

Tip 2: isoleer je woning

Heb je een slecht of matig geïsoleerde woning dan is zuinig stoken zeker een aanrader. Uiteraard adviseren wij toch wel om de woning goed te gaan isoleren. Dat is sowieso een slimme investering, want een goed geïsoleerde woning is minder onderhevig aan temperatuurschommelingen, tocht en allerhande vochtproblematieken. We merken ook dat bewoners van dit type woningen de temperatuur gewoonweg hoger gaan zetten en zo dus meer gaan verbruiken. Isoleren is dus een belangrijke factor om comfortabel en energiezuiniger te kunnen verwarmen.

Tip 3: controleer en onderhoud je toestellen

Wist je dat er 60% van het energieverbruik in een woning naar verwarming gaat?* De resterende 40% wordt verbruikt door andere toestellen in huis, daar zit ook nog een mogelijkheid om te gaan besparen. Over welke toestellen kan het hier gaan? Een diepvries om wat extra voorraad in te slaan, een extra koelkast om wat meer drankjes in op te slaan, een oudere spelcomputer, … Dus het is zeker de moeite om eens na te gaan in welke staat deze toestellen zijn, moeten deze eventueel vervangen worden, is het wel nodig om een extra koelkast of diepvries te hebben en is een tv in iedere kamer wel nodig? Bekijk ook de slapende verbruikers in huis, dat zijn toestellen die vaak onnodig op een slaapstand staan.

Het goed onderhouden van je verwarmingselement, zoals een gashaard,  raden wij altijd aan bij onze klanten, dit zorgt niet alleen voor een maximaal rendement, maar ook voor een langere levensduur van je toestel. Bij een houthaard raden we dan weer aan om deze voor het stookseizoen zeker ook eens na te zien: is de dichtingskoord in het deurtje nog goed bijvoorbeeld, want dit voorkomt dat er ‘valse trek’ in de haard komt. Zijn de binnenwanden van de haard nog volledig intact? Dat zijn allemaal elementen die meespelen bij energie zuinig verwarmen. Klanten kunnen uiteraard beroep doen op ons voor het onderhoud van hun haard

Tip 4: Ga warmtebronnen slim combineren

Ga slim om met het combineren van je verwarmingsmogelijkheden. Wij adviseren om een hoofdbron (cv ketel, warmtepomp, …) te kiezen die de volledige woning op een basistemperatuur kan verwarmen (17 à 18 graden) gecombineerd met een individuele haard of kachel in de leefruimte waar je eigenlijk het meeste van je tijd gaat spenderen.

Slim combineren van de hoofdbron kan bijvoorbeeld ook met je zonnepanelen. Je kan deze gaan gebruiken voor alle warmwater voorzieningen en de hoofdbron enkel nog voor de basistemperatuur in je huis. 

Leren werken met je thermostaat loont ook. Werk met de kamerthermostaat en niet met de individuele kraantjes. En zet je thermostaat al een uur voor je gaat slapen terug wat lager, de bekomen temperatuur blijft toch nog een tijdje in je woning hangen. Met een graadje minder op de thermostaat zou je al 7 % besparen op je verwarming volgens het VEKA. Verleng bij je thuis het initiatief rond Dikke Truiendag, een fleecedeken of een extra trui verdient zich in de winter zeker terug.

Als we het hebben over het slim combineren van dingen, de hybride haard is ook een combinatie van een elektrische haard met een gashaard.

Tip 5: kies de verwarming die bij je past en laat je adviseren door een expert

Veel van onze klanten kiezen vandaag voor een hybride sfeerhaard. Dat is een sfeerhaard die de mogelijkheid biedt om toch nog met gas te stoken ,met een vermogen van 10 KW, maar is ook perfect instelbaar naar een vermogen tot slechts 1.5 KW. Vroeger deden we, als het wat te warm werd in de ruimte, de deur open om de temperatuur wat bij te stellen. Met een hybride haard is dat verleden tijd. Je kan perfect je living verwarmen en nadat je de gewenste temperatuur hebt bereikt weer instellen op een lager vermogen tot 1.5 KW.

In een nieuwbouwwoning kan je eigenlijk met een kleine extra verwarming, zoals een elektrische haard, genieten van het gezellige vuur, aangestuurd door (of in combinatie met) je zonnepanelen.

Een houtkachel als bijverwarming kan ook perfect, dan heb je met een vrijstaande houtkachel het hoogste rendement. Kies je toch liever voor een inbouwhaard, dan is het belangrijk om de haard niet over te gaan ‘proportioneren’ volgens de ruimte. Zo heeft een té grote houthaard volgens de ruimte snel meer houtblokken nodig om optimaal te branden én een mooie vlam te geven. Het wordt ook snel te warm voor de ruimte.

Veel mensen vragen zich ook af wat de alternatieven zijn voor de openhaard. Wist je dat een bestaande open haard ook omgebouwd kan worden naar een houtcassette, met als resultaat minder rendementsverlies en je hebt minder houtblokken nodig. 

Is stoken met een pelletkachel de goedkoopste manier?

Ten gevolge van de gasprijscrisis hoorden we wel vaker dat 'stoken met een pelletkachel de goedkoopste manier van verwarmen zal zijn'. De verdubbelde pelletprijzen, de hoge jaarlijkse onderhoudskosten, het intense onderhoud gedurende het jaar en de heersende schaarste om pellets aan te kopen zijn een aantal nadelen bij de keuze voor een pelletkachel. Ook vragen eigenaars van een gashaard zich af of 'het ombouwen van een gashaard naar een ander type haard' een optie kan zijn in hun woonsituatie of 'wat nu eigenlijk het goedkopere alternatief kan zijn voor hun gashaard'. Er is geen eenduidig antwoord te formuleren, dus laat je vooral adviseren vooraleer je hierin een beslissing neemt. 

Als experts in haarden is de gezelligheid van een haard, zelfs in tijden van crisis, ook een element waar wij over waken. Een haard vind je vaak centraal in je huis en maakt van je huis ook een echte thuis. Naast slim verwarmen, denken wij ook aan het gemak en jouw comfort. Naast het beste technische advies, inspireren onze interieurdesigners jou ook over het design van de haard en de inplanting in de ruimte. Zo zorgen we ervoor dat je gezellig én energiezuinig kan gaan cocoonen de komende winters. 

*(bron: vrt.nws elektriciteit & gas voor een gezin van 4 in een doorsnee rijwoning, 2021)

We verwelkomen je graag voor meer advies in onze showrooms.

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64