De inzethaard als zuinig alternatief voor de openhaard

Een inzethaard in jouw bestaande openhaard, een ideale oplossing om proper en zuiniger te gaan verwarmen.

Een kachel in schouw of openhaard inwerken?

Een inzethaard is de laatste tijd populair. Dit type haard is niet ideaal in de goed geïsoleerde nieuwbouwwoning, maar vooral in de wat oudere huizen waar de openhaard nog als pronkstuk in de woonkamer staat. De open haard zelf gebruikt men vaak niet graag meer, de redenen liggen uiteen, zoals te groot houtverbruik, een afkoeleffect binnen de ruimte waar de haard staat en een verspreider van veel stof. Men zoekt dus naar een oplossing voor deze problemen en de inzet openhaard biedt hierop een antwoord.  

Inzethaard op maat

Vaak denken mensen dat de inzethaard op maat gemaakt moet worden, maar dat is een foute aanname. Heel wat merken bieden best wat standaard afmetingen van inzethaarden aan zoals BarbasM-design, ... Je kan kiezen voor inzethaarden op gas of op hout.  Bij het plaatsen van de kachel in de bestaande opening wordt na het inschuiven van de inzethaard de rest van de opening afgedicht met een metalen kader op maat. Dus een inzethaard op maat hoeft niet, maar de afwerking rondom de haard is wel op maat. Bij bepaalde inzethaarden kan je de achterwand van de kachel ook kiezen. 

Slimmer verwarmen

Bij het plaatsen van een inzethaard of stoof op gas of op hout win je aan warmte. Er gaat geen warmte verloren door de schouw, de warmte wordt ook slimmer verspreid. Bij een inzethaard is de verbrandingskamer namelijk een gesloten gegeven, je hebt enkel de rookgasafvoer die naar de schouw gaat. Een groot verschil met een openhaard, deze neemt ook meer kubiek verse lucht om zijn verbranding te kunnen doen. Deze openhaard trekt de zuivere lucht uit de ruimte aan, wat bijgevolg koude stromen genereerd. Resultaat is dat je lekker warm hebt voor de haard, maar dat het elders in de ruimte dan koud aanvoelt. Dat heb je niet bij een inzethaard. Bij de keuze voor een inzethaard op hout, win je ook aan hout, want het verbruik is stukken lager dan bij een openhaard. De inzethaarden voldoen aan de laatste normen en zijn dus een heel stuk milieuvriendelijker en duurzamer dan de openhaard.

Welke kachel past bij mij: een inbouwhaard op gas of op hout?

Een inzet houtkachel laten plaatsen in een bestaande openhaard dan kies je enerzijds wel voor wat meer comfort, minder hout opgooien en minder stof. Met deze haard kan je nog steeds genieten van het knetterende vuur.

Kies je voor een inzet gashaard dan heb je met één druk op de knop meteen het haardvuur dat je kan laten branden én de extra warmte. Uiteraard moet hier gekeken worden om een aardgasleiding tot bij je open haard te krijgen. Als CERGA-installateur kunnen wij hiervoor zorgen. 

In beide gevallen komt er een inox buis doorheen de bestaande schouw zodat deze de inzethaard op gas of hout afsluit van de woonkamer en er geen roetdeeltjes op de inzethaard kunnen vallen (in het geval van de inzethaard hout).

Je bestaande inzethaard verbruikt te veel.

Heb je een bestaande inzethaard maar verbruikt deze te veel hout dan is deze vermoedelijk aan vervanging toe. Door jaren te stoken is de sfeerhaard onderhevig aan slijtage. De inzethaard kan gaan barsten of verwrongen zijn waardoor deze valse lucht trekt uit de ruimte en daardoor ook meer gaat verbruiken of zelfs schouwbrand kan doen ontstaan. Bij het vervangen van een haard wordt dan veelal ook het buizensysteem vervangen zodat de volledige installatie weer up to date is.

Hoe gaan we tewerk bij het aanpassen van de bestaande openhaard?

Om je bezoek aan de kachelwinkel vlot te laten verlopen zijn er enkele praktische zaken die je kan voorbereiden om samen met ons te kijken welke houtkachel of gaskachel nu de beste keuze voor jou is:

  • Neem enkele foto' s van de huidige open haard of inzethaard
  • Neem de afmetingen van de huidige open haard of inzethaard. (Hoogte, breedte en indien mogelijk de diepte)
  • Check even of je de documenten van je huidige inzethaard nog kunt terug vinden, dit kan handig zijn om te zien welke diameter de buis heeft en waar de aansluiting op de schouw juist zit. 
  • De plannen van de woning kunnen altijd handig zijn voor de afmetingen van de afvoer.  

We hebben een handige checklist gemaakt om je bezoek aan onze showroom voor te bereiden.

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64