Is een pelletkachel wel de beste keuze?

Wat je moet weten over een pelletkachel én welke mogelijke zijn er alternatieven 

De laatste weken horen we wel vaker dat 'stoken met een pelletkachel de goedkoopste manier van verwarmen zal zijn'. Wij zetten graag voor jullie even de voor -en nadelen op een rijtje en leggen graag uit waarom wij niet kiezen om pelletkachels op te nemen in ons gamma. 

Wat is een pelletkachel

Een pelletkachel verbrandt geperste houtkorrels die lijken op konijnenvoer, oftewel pellets. Een pelletkachel bevat een ingebouwd reservoir voor pellets. Een mechanisme, de wormschroef, zorgt ervoor dat de pellets naar de vuurkorf worden geleid. De kachel regelt de snelheid van aanvoer van pellets en de luchttoevoer naargelang de gewenste warmte. De rookgassen worden naar buiten geleid via je bestaande schouw of nieuw te plaatsen dubbelwandig rookkanaal.  De hedendaagse pelletkachel bevat een elektronisch regelsysteem. 

De voor- en nadelen van een pelletkachel Een pelletkachel heeft best wel wat voordelen

 • bij juist gebruik heeft de pelletkachel een groot rendement,
 • de pelletkorrels zijn geproportioneerd en makkelijk hanteerbaar,
 • het verbandingsproces is schoon,
 • in aankoop kan de prijs van het toestel best wel meevallen, (een houtkachel in aankoop is niet per se duurder)
 • een pelletkachel bedien je ook makkelijk met een afstandsbediening.

Enkele nadelen van de pelletkachel

 • elektriciteit. een pelletkachel heeft stroom nodig. Zo moet je dus niet alleen maken dat er een elektriciteitsvoorziening is, maar ook het verbruik in rekening brengen. De pelletkachel verbruikt dus meer dan enkel pellets. Wat extra energiekosten met zich meebrengt. 
 • elektronica: een pelletkachel bevat elektronica onderdelen die kunnen falen. (onze monteurs moesten vaak op pad om problemen op te lossen) 
 • luidruchtig: de schroefmotor en de ingebouwde ventilator (om de warme lucht te blazen in de wonig) zijn onderdelen die best wel wat lawaai kunnen maken.
 • vuurbeeld: de (kleinere) geforceerde vlam is niet vergelijkbaar met het prachtige, natuurlijke vlammenspel van een houtkachel. 
 • design: pelletkachels zijn niet vaak heel mooi. Wie belang hecht aan een mooi interieur kan hierop afknappen. (onze interieurdesigners werkten niet graag met dit type toestellen) 
 • aanschaf pellets: vroeger was de aanschaf nog vrij goedkoop. Door de crisis is de aankoopprijs van pellets ook gestegen. 
 • onderhoud: het onderhoud van een pelletkachel wordt heel vaak onderschat. Wekelijks moet de verbrandingskamer gestofzuigd worden. Daarnaast moet de kachel jaarlijks door een professional gecontroleerd worden. De kachel moet ontkoppeld worden en buitengezet. 

Wat is het alternatief dan voor een pelletkachel?

Een houthaard verschilt niet van brandstof ten opzichte van een pelletkachel. Het vuurbeeld van een houtkachel is mooier, de vlam is doorgaans rustiger en groter. Kies je voor een houtcassette (dus een inbouwhaard) dan bekom je ook een hoog rendement. Een houtkachel is voorzien van een luchttoevoer naar de verbrandingskamer. Een houtkachel bevat geen elektronica en is ook niet afhankelijk van het stroomnet om te kunnen functioneren. Een houthaard maakt geen (mechanisch) lawaai. Een houtcassette kan mooi ingewerkt worden in een haardwand naar jouw smaak. 

Sowieso zullen we moeten slimmer gaan stoken. We verzamelden al onze tips in deze blog.

Kom gerust even langs in Poperinge of Waregem als je nog twijfelt tussen de verschillende soorten kachels. Als bijverwarming kan een elektrische haard of een hybride gashaard ook een goed alternatief zijn. We hebben ook bio-ethanol haarden in onze showrooms staan. Zo kan je het verschil in de vlam per toestel komen bekijken. Lekker handig! Wij geven je graag gepast advies. 

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64