Kies ik nu hout, gas, bio-ethanol of een elektrische haard

Een keuze maken uit de vele mogelijkheden is niet makkelijk. Geen nood, we helpen graag!

De grootste verschillen in brandstoffen voor je haard.

HOUTHAARD OF HOUTKACHEL

De houtgestookte haard is een klassieker! Wil je een open haard kopen of een houtkachel laten installeren dan zijn er toch een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden zoals:

 • Rookkanaal: Het rookkanaal van een houtkachel of houthaard moet minstens 4 meter zijn om een goede werking te garanderen. Dit is een algemeen voorschrift voor een houthaard, maar ook specifiek per type moet er aan voorschriften worden voldaan. Voor een houtkachel is het ook belangrijk dat de schouw recht naar boven loopt en er maar een maximum verloop is van 45 ° 
 • Zuurstoftoevoer nodig: Wil je een houthaard of houtkachel installeren in je goed geïsoleerde woning dan hebt je altijd verse lucht toevoer onderaan de haard/kachel nodig. Zonder deze luchttoevoer zal je houtkachel nooit goed branden. 
 • Brandvrije koker: Doordat de houtkachel of haard zeer veel warmte creëert is het zeer belangrijk dat de ombouw rond de haard in een brandvrije structuur geplaatst wordt. Brandveiligheid primeert. Er moet ook voldoende luchtcirculatie tussen de haard en de ombouw kunnen zijn. We leggen je graag het belang van de brandvrije koker in de volgende blog uit. Als je offerte opvraagt zit het prijsverschil hem vaak in dit soort van kwalitatieve afwerking. Vergelijk dus zeker appels met appels. Wat je niet ziet is minstens even belangrijk in dit verhaal.
 • Veel warmte: Hou er rekening mee bij de aankoop van je houtkachel dat je deze niet té groot koopt. Ook hierbij is het belangrijk dat je je laat adviseren rondom de beschikbare oppervlakte. 
 • Hout: Je moet (het juiste) hout tijdig bestellen, eventueel zelf nog klieven, droog stapelen en stockeren, ... daar komt wel wat bij kijken. Ook het brandend houden van dit soort haard vraagt wat aandacht. Veel mensen vinden dit net veel charme hebben en kiezen toch voor een houthaard. Hou ook rekening met een regelmatige onderhoudsbeurt.

GASHAARD OF GASKACHEL

 • Rookkanaal: Voor de installatie van een gashaard of kachel heb je ook steeds een afvoerkanaal nodig, maar in tegenstelling tot de houthaard kan je een groter verloop maken en zelfs plat verlopen. Het afvoerkanaal van een gaskachel kan via schouw, verdiep of dak of via de buitengevel 
 • Brandvrije koker: Net zoals bij de houthaard komt er een grote warmte vrij bij het stoken met een gashaard of gaskachel. Vandaar moet dus ook steeds de ruimte rond de sfeerhaard en het afvoerkanaal brandvrij omkast worden. 
 • Gas: Je hebt gas nodig voor een gashaard. Je kan via een gasleiding aardgas tot in de woning brengen, maar heb je geen gas toevoer in de woning, dan kan propaangas een oplossing zijn om toch te genieten van de gashaard. We zijn erkend CERGA-installateur. Hou ook rekening met een jaarlijks onderhoud.
 • Stopcontact: Dat heb je nodig voor de opstart van de ontsteking van de haarden
 • Veel warmte maar instelbaar: Heel wat haarden zijn nu voorzien van verschillende branders, niet per se om meer warmte te kunnen geven, maar net om branders af te leggen. Zo kan je langer genieten van de vlam zonder dat het té warm wordt. Er bestaat ook al een hybride gashaard, die twee type brandstoffen combineert.

ELEKTRISCHE HAARD

 • Geen afvoerkanaal: Bij de elektrische haarden komen er geen rookgassen vrij. Er is dus ook geen rookkanaal of schouw nodig. Ook niet bij de waterdamphaard. Elektrische sfeerhaarden zijn daarom makkelijk overal te plaatsen. 
 • Beperkte warmte: de elektrische haarden met verwarming geven tot max 2 KW. Voordeel is dat je het ganse jaar door van je haard kan genieten, gezien je de haard ook kan gebruiken zonder warmte.
 • Enkel stopcontact: Voor een elektrische haard heb je elektriciteit nodig, dus een stopcontact is noodzakelijk. Wil je graag een waterdamphaard dan heb je of een vaste wateraansluiting of een waterreservoir nodig. 
 • Geen brandwerende bekleding: ook de omkasting is een pak handiger dan bij de andere brandstoffen. Je hebt geen nodig rond de haard. Je kan dus elke centimeter optimaal gaan benutten voor functionele of designdoeleinden. Een haardwand met kasten, planken, TV-toestel... tot helemaal tegen de haard is geen enkel probleem. 

BIO-ETHANOLHAARD

 • Geen afvoerkanaal nodig: Deze sfeerhaard heeft wel een echte vlam, maar stoot geen rookgassen uit. 
 • Beperkte warmte: Ga je een ethanol kachel kopen dan moet je weten dat dit type haard wat meer warmte geeft dan de elektrische haard en dat je hier de warmte niet kunt instellen. Wil je alle controle over de warmte dan kies je beter elektrisch. 
 • Ruimte voor reservoir nodig: De brandstof bio-ethanol zit in een reservoir. Dit reservoir is ingebouwd in de haard, daarvoor heb je wat meer ruimte nodig. Als ruimte een issue is dan is de elektrische haard hier wederom het alternatief.
 • Brandvrije bekleding rond het vuurhaard: Bij bio ethanolkachels en haarden ontstaan echte vlammen. Daarom moet de zone rond de vlammen wel brandvrij gemaakt worden. 

Je keuze nog niet kunnen maken?

Ben je er na het lezen van deze blog er nog steeds niet uit welke brandstof je moet kiezen? Kom dit dan beleven in onze haarden en kachel showroom. Je kunt er niet alleen alle brandstoffen brandend opgesteld zien, maar je kunt deze ook zelf testen en voelen. Onze haardenspecialisten helpen je graag. We hebben ook een interieurarchitect en installatieteam die je heel graag verderhelpen. 

TIPS voor je naar de showroom komt:

Download onze handige checklist en maak je afspraak, we maken graag alle tijd voor jouw haardproject

INSPIRATIE NODIG?

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64