Hoe kies ik mijn haard?

We bundelden wat vragen om je op weg te helpen bij het kiezen van je sfeerhaard.

Hoe bepaal ik de perfecte sfeerhaard voor mijn woonkamer?

 

We beseffen dat een haard kiezen niet altijd even gemakkelijk is. We kunnen je uiteraard helpen bij het maken van je keuze, maar voor je naar de showroom komt helpen onderstaande tips je al op weg.

Vraag 1 :Welke brandstofkies ik voor mijn haard? 

Kies je voor het authentieke van de houtstoof dan moet je woning voorzien worden van verse luchttoevoer, brandvrije koker, schouw, ... om het plaatsen van een houthaard mogelijk te maken. Een houtkachel geeft zeer veel warmte af. Kies hem daarom ook zeker niet te groot voor de ruimte.

Hou je eerder van gemak en zoek je vooral bijverwarming dan is gas nog altijd een ideale keuze. De sfeerhaard gas is nog steeds een geliefde kachel voor oud en jong omdat deze haard gemakkelijk te bedienen is, echt wel warmte kan geven en vooral eenvoudig aan te steken is door een druk op de afstandsbediening of met de handige app. Voor de gaskachel heb je uiteraard een gasaansluiting nodig of een propaanfles en een schouw. De schouw kan ofwel via de gemetste schouw, via inox buizen doorheen verdiep of via inox gevel doorvoer. Opgelet voor gas moet er gekeken worden waar de uitmonding valt en deze moet voldoen aan de wettelijke richtlijnen. Wij zijn CERGA-installateur en kunnen alles voor jou regelen. 

Heb je zonnepanelen geplaatst en wil je ecologisch verwarmen dan is een haard op elektriciteit een goeie keuze. Wist je dat een haard elektrisch zelfs vlammen kan geven zonder dat die warmte geeft? Handig voor je BEN-woning waar je toch een extra sfeer wil scheppen. Voor de elektrische haard heb je geen schouw nodig. Deze sfeerhaard vraagt enkel een stopcontact. Kies je voor een waterdamphaard, dan heb je ook een waterleiding of reservoir nodig.

Heb je geen schouw, en kan je geen afvoeren plaatsen, maar wil je toch een echte vlam dan kan de bio ethanol haard iets voor jou zijn. De ethanolhaard of zelfs een vrijstaande kachel op bio ethanol kan vrijwel overal geplaatst worden zelfs in de meest geïsoleerde nieuwbouwwoning. Laat je adviseren.

 

Vraag 2: Welke stijlhoort er bij mijn woning?

Is mijn woning reeds in een bepaalde stijl ingericht dan hou je die stijl uiteraard aan. Ben je nog helemaal niet gestart met de inrichting dan heb je waarschijnlijk wel wat interieur ideeen. Onze interieurarchitect kan je hiermee uiteraard verder adviseren en begeleiden. We ontwikkelden ook een inspiratieboek waarbij onze klanten hun projecten graag met jullie delen.

Voor iedere stijl past er wel een haard. We hebben heel wat merken in ons aanbod. Neem je nu een klassieke haard op gas met schouw dan hebben we het gamma van de Cosyflame haarden of past in je woonkamer eerder de industriële sfeerhaard dan kunnen we de houtkachel van Rais Pilar aanbevelen.  

Ook specifiek voor elektrische haarden maakten we een inspiratieboek.

Vraag 3: Waar wil ik mijn sfeerhaard of kachel plaatsen?

Is er een schoorsteen aanwezig in de ruimte waar je sfeerhaard komt dan is het vanzelfsprekend dat daar de haard komt. Maar in vele gevallen wordt er niet altijd een afvoerkanaal voorzien. Dan moet dit voor een houthaard of gashaard nog geplaatst worden nadien. Ben je aan het verbouwen, denk dan twee keer na vooraleer je je schouw afbreekt. Heb je een schouw of afvoerkanaal nodig, dan vraag je je best af waar de buizen van de sfeerhaard kunnen verlopen doorheen het verdiep en de zolder?  Woon je in een appartement dan kies je sowieso voor een elektrische haard of een bio-ethanolhaard. Deze plaats je overal. 

 

Vraag 4: Welke vormverkies ik? 

Welke haard kiezen? Er zijn heel wat vormen mogelijk zoals de lange platte haard, een doorkijkhaard, een hoekkachel..... Dan helpt het om eerst jezelf deze vragen te stellen:

• Waar wil ik mijn tv plaatsen? 

• Kan ik de haard voldoende goed zien vanuit mijn zetel?

• Wil ik vanaf de eetruimte zicht hebben op mijn vuur? 

Bekijk het inspiratieboek en ontdek verschillende mogelijkheden.

Vraag 5: Welke afmeting mag mijn haard hebben? 

Het is heel belangrijk om de juiste maat van haard te kiezen. De haard mag niet te overheersend zijn, maar mag tegenover de tv, ook niet te klein zijn. 

Handige tip van onze interieurarchitect: neem een stuk karton en snij even de vorm van de gewenste haard uit en zet deze even op de locatie waar je de haard zou plaatsen. 

Maak je afspraak

Kom langs en laat je adviseren

Bij Verbeke haarden laten we niets aan het toeval over en hebben we een methodiek ontwikkeld waarbij we je begeleiden tot de keuze van jouw droomhaard. 

Hieronder kan je de checklist downloaden en jouw showroombezoek maximaal voorbereiden. We raden aan om een afspraak te maken voor je langskomt, zo kunnen we alle tijd nemen om jou te begeleiden. 

 

Download onze checklist

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64