Het optimaliseren van je openhaard

Een inbouwhaard of inzethaard of de haardcassette is de verbeterde versie van de openhaard. Een zuiniger en onderhoudsvriendelijker alternatief. 

Wat is een openhaard?

Een echte open haard, in tegenstelling tot moderne alternatieven zoals een gashaard, een houthaard of een elektrische haard, is meestal een traditionele schouw met opening die dient als vuurhaard waar het hout kan ingelegd worden en verbrand.  De vuurhaard staat direct in verbinding met de schoorsteen om rook -en verbrandingsgassen naar buiten af te voeren. Vandaag wordt meer en meer afgestapt van dit type haard en de redenen zijn meervoudig. 

Waarom je beter je openhaard laat aanpassen tot moderne open haard die voldoet aan laatste norm.

Het inbouwen van een haard in een bestaande open haardopening kan verschillende voordelen hebben, afhankelijk van je situatie en voorkeuren:

  1. De haardkachel of inbouwhaard is een pak efficiënter dan de open haard: Een bestaande open haard kan vaak inefficiënt zijn in termen van warmteafgifte. Door een inbouwhaard te installeren, blijft de warmte meer in de inzethaard zelf en verlies je minder warmte via de schouw. Je warmte blijft dus langer in de ruimte zelf.

  2. Verhoogde veiligheid: Bij traditionele open haarden moet je alert zijn om brand -en rookproblemen te vermijden. Om nog niet te spreken van de waakzaamheid die nodig is bij kinderen, huisdieren, ... die in de buurt van de haard vertoeven. Een inbouwhaard met moderne veiligheidsvoorzieningen en een goed ontworpen rookafvoersysteem kan de veiligheid aanzienlijk verbeteren.

  3. Ecologisch verwarmen: Moderne inbouwhaarden zijn ontworpen om milieuvriendelijker te zijn dan traditionele openhaarden. Ze kunnen efficiënter verbranden en minder luchtvervuiling veroorzaken. Bij een houtcassette heb je minder houtblokken nodig om deze haard brandend te houden.

  4. Esthetische upgrade: Het inbouwen van een haard in een bestaande openhaard kan helpen om de esthetiek van de ruimte te verbeteren. Het kan een verouderde open haard nieuw leven inblazen en bijdragen aan de algehele uitstraling van de kamer. Vandaag zijn er al heel wat mooie haardcassettes op de markt in de stijl die jij wenst.

  5. Gemak: Inbouwhaarden kunnen vaak gemakkelijker te bedienen zijn dan traditionele openhaarden, vooral als ze op gas werken. Dit kan het gemakkelijker maken om het vuur aan te steken en te regelen. Ook bij een houtcassette heb je minder stookwerk dan bij een openhaard.

Hoe pakken we het aanpassen van de bestaande openhaard aan?

  • Kies je brandstof: er moet eerst een keuze gemaakt worden of je een gashaard of een houthaard zult plaatsen. 
  • Bepaal je stijl: in de showrooms kan je verschillende modellen en stijlen van de inbouwhaard bekijken, ga je voor de strakke Belgische inbouwcassette Interra van M-design (te bezichtigen bij Verbeke Waregem) of kijk je eerder uit naar de zuinigste haarden van de Scandinavische merken Hwam en Rais (te bezichtigen bij Verbeke Poperinge)? 
  • Bepaal het formaat: met wat afmetingen van de huidige openhaard of inzet haard kunnen we al vlug een toestel die past voorstellen. Hiervoor stelden we een handige checklist op. 
  • Bepaal waar de aansluiting moet komen van het rookkanaal: om met zekerheid te kunnen bevestigen dat de inbouwhaard kan geplaatst worden moet de bestaande haard uit de opening gehaald worden (indien er dus een inzethaard in de bestaande open haard zit en je deze wil vervangen) Pas dan kan je juist zeggen waar de aansluiting zich dient te bevinden op de haard. Bij sommige cassettes zit de aansluiting onderaan of achteraan. We moeten goed kijken waar de aansluiting zit en meten hoe groot de aansluiting van deze buis moet zijn. Eventueel moet er met wat buizen verlopen worden. 
  • Bestellen en bepalen van de montagedatum: de inbouwhaard gas of hout kan besteld en geplaatst worden. Nadat deze inzethaard is geplaatst kan de afwerking rondom gebeuren, ofwel een kader in staal op maat of afwerking met brandvrij materiaal. 

Wat kost een open haard optimaliseren?

Een inbouwhaard of inbouwcassette vind je binnen het prijsvork van €2500-€4000, uiteraard is de uiteindelijke prijs afhankelijk van een aantal factoren zoals het merk en de opties. Maar wat een inzet openhaard mag kosten? Dat bepaal je helemaal zelf. Hoe wil je de bestaande schouw gaan afwerken? Wil je dezelfde look als voordien en kan er simpel met een afwerkingskader op maat worden gewerkt of kies je er eerder voor om naar een nieuwe mantel rondom de bestaande open haard te werken. 

Hiernaast hoek openhaard hout van Barbas Unilux. 

Je huis duurzaam verwarmen zowel op gas als hout met de inbouwcassette

Voor welke brandstof kies je bij het installeren van je haardcassette? Heb je ruimte om hout te stapelen? Hou je er wel van om een haardvuurtje te maken? Of kies je eerder voor het gemak van een inzet gashaard? Beide opties zijn zuinig, want je houdt de warmte in je woonkamer, doordat de schouw is afgesloten. De haarden voldoen aan de strengste normen wat zorgt dat er minder uitstoot van schadelijke stoffen is.

Wist je dat je kunt besparen op je energiefactuur?

Centrale verwarming is gemakkelijk en proper, maar wist je dat je door simpelweg de chauffageketel constant een paar graadjes minder te zetten je een pak kunt besparen? Je zorgt voor een constante temperatuur van 18 graden en als je thuiskomt of je zit in de woonkamer dan stook je daar gewoon lokaal wat bij met je individuele haardcassette. (Om een idee te geven het vermogen van een grote gashaard bedraagt 9 KW, of kleine gaskachel 4 KW, tov het vermogen van een chauffageketel wat 25 KW bedraagt)

Hiernaast een gashaard inbouw model van Barbas Bellfires Smart bell

Kom de inbouwcassettes bekijken en vergelijken.

Er zijn best wat verschillende types haardcassettes mogelijk. We raden aan om eens langs te komen in Waregem of Poperinge om de mogelijkheden te komen bekijken voor jouw inzethaard op maat van jouw project. Breng foto's van jouw bestaande project mee, alsook de ingevulde checklist en we kunnen jou zeer gericht verder helpen. 

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64