Hoe kies ik de haard die bij mij past?

Keuze van de haard

“Ik wil een haard kopen, maar ga ik nu best voor een houtkachel, gashaard of elektrische haard?” Dat is een vraag die we vaak horen terugkomen, naast de kostprijs haard. Deze drie types haarden hebben elk hun voordelen en specifieke kenmerken, dus het antwoord op die vraag zal voor iedereen anders zijn. We zijn ervan overtuigd dat het pas écht de juiste haard is als het bij jouw huis past en aansluit bij jouw behoeften. Daarom nemen we jou mee doorheen de mogelijkheden en beperkingen van de type haarden zodat jij de juiste keuze kan maken om van je huis een warme en gezellige thuis te maken. 

Schouw of inox rookkanaal

De praktische vraag die je je best eerst stelt, is of er een schouw of rookkanaal aanwezig is in je huis. Als dat wel het geval is, dan is alles in principe mogelijk zonder grote ingrepen te moeten doen. De houtkachel heeft een schouw of inox rookkanaal nodig, terwijl een gaskachel ook kan voorzien worden via de gevel. Een elektrische haard heeft geen vereisten van schouw of rookkanaal. Eens je dit weet, dan kun je de voordelen van de verschillende kenmerken van de types haarden onder de loep nemen. 

 

Houtkachel: gezelligheid troef

Een houtkachel zorgt voor die authentieke sfeer en gezelligheid in je woning. Het neemt iets meer tijd in beslag om op te starten en je moet er iets meer mee bezig zijn zoals het hout voorzien en op regelmatige basis reinigen. In ruil daarvoor krijg je wel het knetterend vuur, de geur van het smeulende vuurtje en altijd unieke vuurbeelden terug. Vormelijk is er heel veel mogelijk: doorkijk, hoek, dubbele hoek, enz. Kortom, gezelligheid troef bij het houtvuur aan de haard.  

Gashaard: controleerbaar en onderhoudsvriendelijk

Het grote voordeel van een gashaard is de controle die je hebt over de warmte in je huis. Door een simpele druk op de knop kan je de tijd, de temperatuur alsook het vermogen bepalen. Waar en wanneer je maar wil. Bij nieuwbouwwoningen komt dit instelbaar vermogen goed uit gezien de hoge isolatiegraad ervoor zorgt dat dit type woningen vaak geen hoge vermogens toestaan. Daarnaast komt er geen poetswerk aan te pas. Voor de gashaard kun je praktisch gezien ook via de gevel werken. Qua stijl kies je voor klassiek of modern, die ook in alle vormen mogelijk zijn: doorkijk, hoek, dubbele hoek,... Als gemak en controle bij jou centraal moeten staan, dan is een gaskachel de perfecte match voor jou. 

 

Elektrische haard: gemakkelijk en sfeervol

De ideale match voor een nieuwbouwwoning. Er is geen schouw voor nodig, waardoor je geen onnodige verbouwingswerken meer moet doen als er geen voorzieningen zijn. Omdat er geen rookkanaal nodig is, is de kostprijs van de aansluiting ook lager. Wel belangrijk om te weten is dat er weinig vermogen aan te pas komt, dus verwacht er niet de meeste warmte van. De nieuwbouwwoning laat ook geen grote vermogens meer toe gezien de hoge graad van isolatie. Met andere woorden, een elektrische haard is de ideale oplossing als je de warmte niet nodig hebt, maar wel wil genieten van een vlammetje.

Heb jij jouw ideale type haard al gevonden? Of heb je graag wat extra uitleg? Boek vrijblijvend een bezoek in de showroom en ontdek welke haard perfect past bij jouw huis!

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64