Het nut van de speksteenkachel

Wat is nu juist speksteen?

Speksteen is een zacht en bewerkbaar gesteente dat hoofdzakelijk bestaat uit talk. Speksteen wordt vaak gebruikt voor de houtkachel met speksteen, het is hittebestendig, duurzaam en bevat warmte-isolerende eigenschappen. 

Speksteenkachels bij Verbeke haarden

Verbeke haarden voert de traditionele speksteenkachels niet, zoals bijvoorbeeld de Finse Tulikivi speksteenkachel. Deze speksteenkachel Tulikivi zijn openhaarden of brandkamers volledig opgebouwd uit speksteen. 

De spek steen kachels bij Verbeke haarden zijn eerder een houtkachel met speksteen als optie voor de afwerking. Wij specialiseren in haardwanden met afwerkingen naar keuze, in alle stijlen. De speksteenkachels zijn veelal van Scandinavische origine zoals de Contura kachels, de Lotus kachels en de Hwam kachels.  

Deze kleine speksteenkachel hiernaast is van het merk Hwam met afwerking in beige zeepsteen. (ook een soort speksteen)

 

 

Het verschil tussen een speksteen- en accumulatiekachel

Bij de accumulatiekachels worden de stenen in de kachel opgeslagen, zodat de warmte wordt opgenomen. Deze veranderen eigenlijk de look van de kachel niet en er is aan de buitenkant geen steen zichtbaar.

Bij de speksteenkachel kies je de speksteen voor het opladen van de warmte enerzijds, maar ook voor het visuele aspect anderzijds, want de steen wordt bevestigd aan de buitenkant van dit type kachels. 

Speksteenkachel kopen?

De prijs speksteenkachels is afhankelijk van je soort spek steen kachel. De prijzen speksteenkachels Tulikivi  zullen een pak duurder zijn dan de prijzen speksteenkachel van merken zoals Contura, Hwam en Lotus. 

Waar zit het verschil?

  • in de hoeveelheid speksteen die rond de speksteenkachel wordt gebruikt
  • het doel van het gebruik van de speksteenkachel 

 

 

Wanneer neem je welke speksteen kachel?

De speksteen houtkachel die wij bij Verbeke haarden Poperinge en Waregem aanbieden zijn de houtkachels met een laag speksteen errond. Deze speksteen kachels hebben het doel minder koude en warmte pieken te geven en eerder een constante warmte aan te bieden tijdens het stoken. Een uur of twee later kan je de warmte rond de spekkachel nog voelen. 

Met de Tulikivi speksteenkachel wordt er op korte periode ernorm veel gestookt om zo een hele periode na het stoken warmte af te geven. Deze kachel met speksteen wordt niet zo vaak als bijverwarming gebruikt maar als hoofdverwarming. Indien je enkel 's avonds 2 uurtjes je houtkachel met speksteen aansteekt geeft deze dan zijn warmte 's nachts grotendeels af. Het heeft weinig nut om op die manier een speksteenkachel te gebruiken. 

Bij Verbeke haarden specialiseren we ons in sfeerhaarden en sfeerkachels. De naam zegt het al, het hoofdoel van deze haarden is sfeer creëren. In ons team van experten hebben we ook een interieurvormgever die gespecialiseerd is in het ontwerpen van sfeerhaardwanden

 

Geïnspireerd?

Kom het vuur beleven in ons experience center in Poperinge of Waregem. We luisteren er naar je wensen, delen onze expertise en laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Samen streven we keer op keer naar die oplossing die helemaal bij je persoonlijkheid en wensen aansluit.

Maak jouw afspraak

Haarden Poperinge

Ouderdomseweg 10 -12
8970 Poperinge
057/33 30 07

BE 0422.661.761

info@verbekehaarden.be

Haarden Waregem

Textielstraat 2
8790 Waregem
056/77 34 64